GEOGRAFSKA LOKACIJA

1. Motovun

U sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne, smješten je vjerojatno najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić Motovun-Montona čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjosti.

Motovunom dominira romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Na središnjem se gradskom trgu nalazi i romanička komunalna palača, najveća profana zgrada u Istri iz tog razdoblja a naokolo su i brojne druge povijesne građevina. Motovun-Montona je odavno vrlo atraktivna i popularna turistička destinacija pa u mjestu postoji i hotel Kaštel smješten u nekadašnjoj palači obitelji Polesini.

Ovdje se održavaju brojne manifestacije no posljednjih je godina napoznatija od njih međunarodni Motovun film festival koji se održava koncem srpnja i na kojem sudjeluju i poznati filmski umjetnici iz čitavog svijeta. Motovun-Montona je zanimljiv i ljubiteljima balonaškog sporta jer zbog pogodne mikroklime omogućava letenje tijekom čitave godine pa je Motovun-Montona domaćin nekoliko balonaških manifestacija.

Motovunska šuma, koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva. Kvaliteta istarskih bijelih tartufa čija je sezona od rujna do prosinca po mnogima se može mjeriti s onom najboljih talijanskih i francuskih tartufima.

2. Poreč

Poreč je grad kulture, turizma, sporta i zabave. Iz malog primorskog mjesta izrastao je u atraktivnu turističku destinaciju. Njegov atraktivan položaj omogućuje vam posjet drugim turističkim destinacijama. Razgledajte njegove prirodne ljepote kao što su jama Baredine, Markova jama i Pincinova jama. Ovaj grad svojim gostima nudi raznolike mogućnosti u području sporta kao što su tenis, odbojka na pijesku, nogomet, jahanje, biciklizam, hodanje i drugi sportovi koji će obogatiti svačiji odmor.

3. Rovinj

Rovinj je smješten na zapadnoj obali Istre, grad je romantike i umjetnosti. Odavno je poznat kao grad s povoljnom klimom, dugom tradicijom i mediteranskim ugođajem. Njegova okolica nudi brojne mogućnosti za rekreaciju i aktivan odmor. Stari dio grad se nalazi na visokom poluotoku okružen venecijanskim kućama i kamenim uličicama.

4. Pula

Pula je grad bogate povijesti i kulturnih spomenika. Sagrađena je na kraju predivnog zaljeva i sedam brežuljaka. Pravi turistički adut Pule je odlično očuvan amfiteatar koji je 6. po veličini na svijetu. Razvedena obala, kristalno čisto more i predivne plaže su jedan od mnogih razloga zašto se turisti uvijek vraćaju u ovaj povijesni grad.

  • Amfiteatar – građevina gdje počinje i gdje završava svaki obilazak grada. Ovo je najznačajniji i najpoznatiji spomenik Pule. Gradnja je započela u 1.st. a služila je za borbe gladijatora. U srednjem vijeku tu su se priređivali viteški turniri i sajmovi a danas se tu održavaju ljetne kulturne manifestacije.
  • Augustov hram- podignut je 27 godine prije naše ere od strane obitelji Sergijevaca. Naslanjao na bedeme i gradska vrata koja su nazvana Porta Aurea. Gradski bedemi, kao i vrata, srušeni su tijekom 19. Stoljeća.
  • Forum- središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule. Sagrađen je u 1.st. prije Krista a da bi se sagradio morala se nasipati morska obala. a sjevernom dijelu trga smještena su dva bočna i jedan središnji hram posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi.
  • Herkulova vrata- nalaze se između dvije okrugle, srednjovjekovne kule. Skromno su izgrađena a na vrhu se nalazi jedva prepoznatljiva uklesana Herkulova glava i toljaga.

5. Umag

Umag je grad i luka u Istri koji ima reputaciju istarskog sportskog centra jer je već dugi niz godina domaćin ATP turnira. U prošlosti je bio ljetna rezidencija Rimljana što se može vidjeti u mnogim venecijanskim kućama u starom dijelu grada. Umag je omiljeno odredište za odmor s izuzetnim izletničkim mogućnostima.

Rezervacija

Upišite željene datume dolaska i odlaska i provjerite dostupnost